Kirkkomme

Ev.lut. kirkko viihdelaitos ja elämysmatkailukohde vai yhteiskunnan omatunto?

Minun havaintojeni mukaan se on useammalle lähinnä ensin mainittua tässä urbaanissa ja suvaitsevaisuutta suosivassa ajassa. Kuulutaan kirkkoon vain siksi, että saadaan arvokkaat ja komeat puitteet häille ja hautajaisille. Nostalgisia tunnelmia haetaan ristiäisistä ja rippijuhlistakin, mutta erityisesti ensimmäisestä adventtisunnuntaista, kauneimmista joululauluista, joulu- ja pääsiäisajan jumalanpalveluksista. Ymmärtääkseni oikea asenne olisi tulla kirkkoon mm. kuulemaan, mitä sanottavaa Jumalalla on meille, kiittämään Hänen armostaan ja kokemaan kristittyjen yhteyttä. En tietenkään halua kirkossa kävijöiden määrän laskevan tulkoot ihmiset kirkkoon mistä syystä tahansa, vaan ettei meitä uskovia yritettäisi häätää pois seurakunnista ja että evankeliumia sekä parannusta saarnattaisiin entiseen malliin.

Kirkkomme päättäviin elimiin kuten kirkkovaltuustoihin valitaan henkilöt useimmissa seurakunnissa poliittisilta listoilta. Nämä henkilöt sitten valitsevat keskuudestaan tai puolueistaan kirkkoneuvostot ja ketjun loppupäässä viimeisinä maallikko jäsenet piispanvaaleihin ja kirkolliskokouksiin. (Miksi media ei laita näkyviin minkä puolueen listoilta ko. henkilöt on valittu?) Tällöin tulee mukaan valittua ihmisiä, jotka eivät tunne Raamattua, eivätkä ole juurikaan käyneet tavallisissa jumalanpalveluksissa saati muissa kirkon tilaisuuksissa. Tämähän on samaa kuin jääkiekkoseuran johtoon valittaisiin jääkiekkoa tuntemattomia henkilöitä, jotka eivät ole edes vaivautuneet katsomaan jääkiekko-otteluita.

Harva muun alan tiedemies uskaltaa väittää niin varmasti mikä Raamatussa on väärää kuin teologit ja kirkonmiehet (arkkipiispa, Helsingin piispa jne.). Emmehän me edes tiedä kuinka paljon tai vähän me tiedämme. Eikö tämä maailmankaikkeuden luoja ja ylläpitäjä ole pystynyt muka vaikuttamaan Raamatun kirjoittajiin sen vertaa, ettei Raamatusta löytyisi sellaisia pahoja virheitä, joiden perusteella Raamatun elämänohjeet olisivat vanhentuneita nykyajan valveutuneille ihmisille? Ihmiset vain eivät halua luopua pahuudestaan tai eivät pysty siihen. Yleensähän Raamattua pidetään parhaana elämänohjekirjana.

Ainakin minun muistamani ajan (viimeiset yli 50 vuotta) uskovia on haukuttu vanhanaikaisiksi muutoksia vastustaviksi fundamentalisteiksi. Kuitenkin mehän ”vaadimme” kaikista suurinta, radikaalisinta mahdollista positiivista muutosta eli on lopetettava pahan tekeminen ja alettava tehdä hyvää. Siis kaikkien ihmisten on tehtävä parannus.

Tämän ajan ongelmat johtuvat, kuten tunnettua, ihmisen pahuudesta. Tähän kaatuvat kaikki hienot teoriat, kuten kommunismi, kapitalismi, muhamettilaisuus, demokratia jne. Ihmiset ovat (jopa haluavat olla) ”koukussa” mitä erilaisimpiin asioihin: rahanhimo, vallanhimo, tupakka, alkoholi, huoraaminen, huumeet, ylensyönti, shopbailu jne. Länsimainen vapaus onkin yleensä vapautta tehdä pahaa ja todellisuudessa pahan orjuutta. Vapahtajamme voisi vapauttaa, mutta tämänkin kertomista ihmisille jotkut kirkonmiehet näyttävät vastustavan. Mm. Helsingin seurakuntien lehden ”Kirkko ja kaupunki” päätoimittaja ei tykännyt ”Muutos on mahdollinen” kampanjasta. Kuitenkin tasavallan presidentti oli kampanjan suojelijana Turun puolessa. Myös (muistaakseni oululainen) kirkon tiedottaja helmikuun alussa ilmoitti, että kirkon pitäisi lopettaa koko lähetystyö. Samoin Helsingin ja Kuopion seurakuntien kirkkovaltuustot (vai neuvostotko ne oli) lopettivat SLEY:n rahoittamisen. (SLEY on kirkon sisällä toimiva herätysliike, joka tekee myös lähetystyötä.) Namibiassa saatiin rauha aikaan ja Etelä-Afrikassa rotuerottelu loppumaan nimenomaan kristillisten arvojen pohjalta armahtamalla ja anteeksi antamalla. Suomi taas tukee Lähi-idän rauhanprosessia rahoittamalla Palestiinassa myös niitä, jotka huutavat kostoa Israelille. Kuitenkin kolmanteen maailmaan saa viedä länsimaalaista vapautta ja ”demokratiaa”, joka käytännössä mm. Indonesian viidakoissa on tarkoittanut viinaa, seksiä ja rikollisuutta. Onko ihme, kun varsinkin muhamettilaisissa maissa jotkut pistävät vastaan länsimaalaistamista? Koko Al-Qaida?? on syntynyt siksi, että sen perustaja kohtasi niin paljon moraalittomuutta mentyään aikanaan New Yorkiin opiskelemaan.

Vielä Aidsista. Sehän leviää homojen ja vieraissa käyvien heterojen keskuudessa. Miksi homoutta pidetään luonnollisena ja sallittuna, kun taas vieraissa käymistä vääränä kuten Raamatussakin? Jos taas uskotaan vain evoluutiojumalaan, miksi se tappaa Aidsilla muuten terveitä ja voimakkaita yksilöitä vastoin periaatettaan luonnonvalinnasta, heikot ja sairaat pois?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

65 − 64 =