Demokratia

Demokratia
Pyhä asia tabu, jota ei saa arvostella. Kuitenkin se on puolue- ja enemmistödiktatuuria. Puolueiden ulkopuolelta ei pääse vaikuttamaan yhteiskunnan asioihin. Rahattomat älkööt myöskään vaivautuko. Moniin korkeisiin virkoihin (Kolarin kunnassa tällaisia olivat mm. siivoojien ja talonmiesten virat.) ei pääse kuin sopivan puolueen jäsenkirjalla ja jos sattuu olemaan oman puolueen vuoro. Poliittiset nimitykset ovat kuitenkin meidän perustuslakimme § 125 vastaisia ja tietenkin YK:n peruskirjassa ”tuomittuja”. Molemmissahan puhutaan jotain tasavertaisuudesta uskontoon, sukupuoleen, poliittiseen vakaumukseen jne. katselematta. Se nyt kun on vain demokraattisten maiden vakiintunut tapa ja mitä sitä hyviä perinteitä rikkomaan. Koska poliittiset päättäjät valitaan 4-6 vuoden välein, siitä seuraa monia hyvin tunnettuja ikäviä seuraamuksia. Äänestäjien nuoleskelu estää kaikki tosi tarpeelliset, mutta enemmistön mielestä ikävät päätökset. Parhaat nuoleksijat, populistit, joilla ei ole esittää yhtenäistä ohjelmaa nykyisten ongelmien ratkaisuun, menestyvät erinomaisesti vaaleissa, kun asioita ymmärtämättömät ja niitä tuntemattomat äänestäjät valitsevat heidät. Tämä näkyi viime vaaleissa meillä ja Italiassa tosi räikeänä. Seuraukset näkyvät kriiseinä, luonnon tärveltymisenä, sosiaalisina ongelmina, jopa sairauksina muutamia mieleen palauttaakseni. Pitkäjänteinen politiikka jää pois tai korvautuu nopeilla suurilla muutoksilla, jotta saadaan nimi historian kirjoihin. Entäs demokratia 20 vuotta sitten Algeriassa ja nyt Egyptissä?
Demokratiassa voi päästä vaikka presidentiksi melko vähäisellä koulutuksella ja älykkyysosamäärällä. Tällaisesta valtaanpääsy voi herkästi nousta päähän. Jo vähempi valta näkyy ikävällä tavalla esim. Venäjän tullimiehissä. Muu-tenkin asiantuntijat syrjäytetään ja kuunnellaan vain gallupeja. Pääsee päättämään omista asioistaan sanotaan, mutta pitää muistaa jäävätä itsensä tällaisissa tilanteissa? Milloin olette kuulleet poliitikkojen tai ammattiyhdistysten pomojen kertovan tekemistään virheistä? Paavin lisäksi on näköjään monia muitakin erehtymättömiä.
Kaikesta edellä olevasta huolimatta (olettaessani, että valistunut yksinvalta ei toteudu) toivon ja rukoilen teille poliitikoille menestystä työssänne. Se ei ole helppoa, kun me äänestäjät ryypätään, räyhätään, tupakoidaan, huorataan, kierretään veroja ja tuetaan harmaata taloutta, ostetaan ulkolaista, vaaditaan oikeuksia, vältellään velvollisuuksia vain muutamia harrastuksiamme mainitakseni. Toivon, ettette itse harrastaisi moisia pikku paheita, vaan kaikessa yhteisymmärryksessä tekisitte päätöksiä koko kansan ja maapallon parhaaksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

77 − = 72