Tässäpä sitä ollaan

Tähän on tultu (lyhyesti ja laajasti ottaen)
Me länsimaissa elintasohurmoksessa olemme ostaneet paljon öljyä mm. arabimaista. Näin saimme aikaan öljyä tuottaviin maihin varakkaat eliittisuvut ja hallitsijat. Varoillaan he pystyivät aseistamaan itsensä ja terroristijärjestöt.
Kaupalla Neuvostoliiton, Venäjän ja Kiinan kanssa tuimme ja tuemme heidän kyseenalaista ihmisoikeuspolitiikkaansa. Neuvostoliitto ja silloinen Kiina taas tukivat kommunistisia hirmuhallitsijoita. Tällä hetkellä he puolustelevat Pohjois-Koreaa, Irania sekä Syyrian nykyistä johtoa. Ostamalla kännyköitä ja muuta elektroniikkaa tuemme välillisesti jopa terroristeja ja kapinallisia Demokraattisen Kongon liepeillä. Samoin tuemme saastuttavaa kaivosteollisuutta ulkomailla (kännykät 600 eri harvinaista mineraalia ja ydinvoimalat uraania). Saasteet heille, aineet meille. Kauhistelemme Meksikon huumesotaa ja Afrikan salametsästystä, kuitenkaan ilman ostajia länsimaissa ja Kiinassa niitäkään ei olisi. Ilmaston muutosta lisäämällä ja kauppapolitiikalla tapamme kolmannen maailman ihmisiä. Kulutusjuhla meille, nälkäkuolema heille. Meille kauppataseen ylijäämä, toisille alijäämä, eli työpaikat ja rahat meille, työttömyys ja velat heille. Tämä kaikki on tuttua asiaa, kirjoitin vain kysyäkseni taas itseltäni ja muilta, kuinka viitsimme syödä ruokaa samalla suulla, jolla väitämme puolustavamme ihmisoikeuksia, tasa-arvoa ja inhimillisyyttä. Eikös tässä ole vaarana se, että kurkkuumme tai huuliimme kehittyy peräpukamia? Raha on meidän jumalamme, eikä se näytä kovin ihmisystävälliseltä täällä kotimaassa saati sitten muualla.

Tähän on tultu 1
Olemme rakentaneet kaikenlaisia koneita ja robotteja korvaamaan suuren joukon työntekijöitä. Automaation lisääntyessä yhä harvemmalla henkilöllä on töitä tällaisilla aloilla. Ajateltiin, että teollisuudesta ja maataloudesta vapautuvat ihmiset siirtyisivät palvelualoille. Monet palveluthan meillä tarjoavat kunnat ja valtio. Mutta sittenhän kävi niin kuin kävi. Koneiden tuoma hyöty jaettiin niiden omistajille, sekä alasta riippuen koneiden käyttäjille korkeina palkkoina. Silloinhan jouduttiin korottamaan kaikkien palkkoja samaan tahtiin. Seurauksena oli työvaltaisten alojen töiden siirtyminen itämaille ja työttömyyden lisääntyminen. Myös julkinen sektori alkoi velkaantua. ”Onneksi” keksittiin kaikenlaisen humpuukin tekemistä. Kuitenkaan emme ole tulleet enää sen onnellisemmiksi noin vuoden 1970 jälkeen, jolloin kaikilla oli taattu perustoimeentulo. 1990-luvun alun lama aiheutti kaikenlaista huonoa mm. syrjäytymistä, josta ei ole toivuttu vieläkään. Tuolloinkaan eivät työpaikkansa säilyttäneet osallistuneet juuri mitenkään lamatalkoisiin, vaan ennen lamaa sovitut suuret palkankorotukset toteutettiin. Palkkoja ja palkkioita yhä nostettaessa, sekä ulkolaisia tuotteita ostelemalla olemme kohta samassa jamassa kuin Etelä-Eurooppa. Meillähän on kaikenlaista krääsää jo nyt yli oman tarpeen tälläkin työmäärällä, mistä meillä on uutta työtä mm. nuorille. Kun emme suostu maksamaan veroja, niin kunnat ja valtiokaan eivät pysty palkkaamaan edes tarvittavaa väkeä palvelukseensa. Työmarkkinaihmiset ja poliitikot väittävät, että veroja ei kannata nostaa eikä palkkoja alentaa, koska silloin ko. ihmisten ostovoima laskee. Mutta entäpä jos palkkojen alentaminen laskisi myös heidän tekemien tuotteiden hintaa ja kävisikin päinvastoin kuin aikanaan palkkoja aina vain nostettaessa, eli töitä siirtyisi itäisiltä mailta meille päin? Joka tapauksessa meidän pitää alentaa kulutustamme. Emme voi jatkaa luonnon tuhoamista ja kehitysmaiden ihmisten epäsuoraa tappamista nälällä, likaisella juomavedellä ja helposti hoidettavien sairauksien avulla.

Tähän on tultu 2
Olemme rakentaneet kaikenlaisia koneita vähentääksemme lihastemme käyttöä. Monet työt, jotka voisi tehdä käsin, tehdään mie-luummin koneella. Onhan se niin paljon helpompaa, halvempaa ja nopeampaa. Halutessamme pysyä terveinä, meidän on sitten vielä rakennettava toiset laitteet (jopa hallit, kentät jne.), jotta saisimme menetetyn lihasliikunnan ”takaisin”. Vaihdamme hyötyliikunnan hyödyttömään liikuntaan. Nyt moni jättää liikkumisen liian vähälle. Seuraukset tunnemme. Useat ruumiilliset työt ovat siir-tyneet siis koneille ja automaatioon. Tästä on seurannut sekä työttömyyttä, että tulojaon ongelmia, eli ihmistyön hinta on noussut liian korkeaksi ja koneiden omistajien tulot kasvaneet alasta riippuen kohtuuttomiksi. Nyt meillä ei ole todella hyödyllistä järkevää tekemistä työikäisille saati sitten lapsille, nuorisolle ja vanhuksille. Vielä lisäksi ”hyödytön” liikunta tulee osalle suorittajistaan todella kalliiksi. Useimmiten liikunta hyödyttää vain itse liikkujaa, eikä hyötyliikunnan tapaan myös muita. Esimerkiksi jos teen lumityötä käsin, siitä hyötyy moni, mutta jos lähden lenkille, se hyödyttää vain minua. Koska ”normaalit” työt tekevät koneet tai kiinalaiset, niin me olemme keksineet kaikenlaista humpuukin tekemistä. Hölmöintä tässä on se, että maksamme osalle näistä humpuuki-ihmisistä hyvinkin korkeita palkkioita. Tarkoitan tässä filmitähtiä, TV- yms. viihteen tekijöitä, taiteilijoita, kilpaurheilijoita, pelien tekijöitä, mediaväkeä jne. Vähiten suostumme maksamaan ammattiryhmistä maanviljelijöille ja metsätyöntekijöille. Pidämme siis tarpeettomimpana asiana ruokaa. Tällä elintasollamme kulutuksemme on nelinkertainen maapallon sietokykyyn verrattuna. Tämä aiheuttaa kehitysmaissa suuret määrät nälkäkuolemia ja puhtaan veden puutetta. Samaan suuntaan on kauppapolitiikkamme vaikuttanut jo siirtomaa-ajoista alkaen. Meihin nähden joku Breivik on pikkutekijä näissä karkeloissa.
Pahuutemme on tietysti tämän pahan aiheuttaja. Pahuudestamme johtuen teemme järjettömiä tekoja. Otetaanpa esimerkiksi vaikka verotus. Olen kuullut vain yhdestä henkilöstä, joka halusi maksaa veroja enemmän kuin virallisesti kuuluisi. Hänen oli tarkoitus päästä alueensa eniten verotetuksi henkilöksi. Muistaakseni hän onnistuikin siinä. Muka järkevänä pidetään kaikenlaista verokikkailua mm. pääomatuloilla. Kun maksamme kitsastellen veroja, ovat ne rahat poissa mm. lastemme päivähoidosta, nuortemme koulutuksesta, itsemme terveydenhoidosta, teittemme kunnossapidosta, vanhustemme huollosta. Eli siis ahneutemme on vienyt meidät järjettömyyksiin ja lähimmäisen unohtamiseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

2 + 1 =